17 Kasım 2016 Perşembe

Bitki yetiştirmek için, neden topraksız ortam ?

Cevap aslında basit ;
Toprakta başaramadığım, toprakta bitki yetiştiremediğim için :)

Topraksız ortam nedir peki ?
Lav taşı,  Diatomit, Hydroton, Perlit, Seramis, hatta su... gibi malzemelerin kullanıldığı, içinde toprak olmayan ortam.

Topraksız ortamın avantajı nedir ?


---Toprakta bitki yetiştirirken, ne kadar su vermem gerektiğini hiç bir zaman ayarlayamadım. Bakıyorum üst kısım kuru, alt kısım ise ıslak, biliyorum. Ama, ne kadar kısmı kuru ve ne kadar kısmı ıslak , sorun onu bilememek zaten :(  Ya kuruttum bitkileri ya da çürüttüm hep :(

Topraksız ortamda ise; saksı niyetine kullandığım herhangi bir kap, bu kabın içinde tercih ettiğim yetiştirme malzemesi ve dışında su bulunan başka bir kap. Ben dış kapları şeffaf olanlardan tercih ediyorum. Çünkü su düzeyini gözlemleyebiliyorum.

Eksildiği zaman, tekrar 2 - 2,5 cm civarında su ilave ediyorum.
Eğer bitkiyi çelik olarak dikmişsem sadece su,  yeni köklenmiş ve sürgün vermeye başlamışsa  besinli su ilave ediyorum yavaş yavaş. Oranlarını, çelik köklendirme konusunda açıklamıştım.


hoya-curtisii

hoya-hypolasia

hoya-thomsonii




---Yabancı ot, yabancı bitki çıkma imkanı yok, çünkü o ortama ne diktiğimi ya da ne ektiğimi, hangi bitkinin büyüyeceğini biliyorum, sürpriz yok :)




---Kullanılan toprağın, içine ilave edilen ek malzemelerle birlikte, belki de yüzlerce kombinasyonu olabilir. Hangi kombinasyonu, hangi bitki ister... Bu da büyük bir dert (bana göre).  Topraksız ortamda ise böyle bir sorun yok. Tek malzeme yetiyor. Belki karışım da yapılabilir, ama bence gerek yok :)

hoya-serpens



---Genelde evde bu uygulamayı yaptığım için, zararlılar da çok daha az. Hiç mi olmuyor peki ? Tabi ki oluyor. Bitkileri balkona çıkarıyorum ya da hava sıcaklığı uygun olursa camları açıyorum. dışarıdan gelebiliyor zararlılar. Onu da sorun etmiyorum, her gün 4-5 defa hepsini kontrol edince, gözümden pek kaçamıyor yabancı minikler ve hemen önlem alıyorum  :)

---Topraksız ortamda verdiğimiz besinler, su yoluyla doğrudan köklere ulaşıyor ve böylece bitkilerin daha kısa sürede gelişmesi mümkün oluyor, bitkiler daha hızlı büyüyor. 


hoya-megalaster-dark-red

Aklıma gelen artılar bunlar. 

Eksi olarak değerlendirebileceğim nokta pek yok aslında. Sistemi anlayıp, doğru uygulamaya alıştıktan sonra, düzen tıkır tıkır ilerliyor.


Toprakta bitki yetiştiriyorsanız, sizi canı gönülden tebrik ediyorum !!!
Ama eğer yetiştiremiyorsanız (benim gibi), topraksız ortamı kesinlikle tavsiye ederim :)

2 yorum:

  1. Burda lav taşı bulsam, ben de topraksız ortam seçerdim. Ama yok :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara Seramis bulunuyormuş sizde, ama şimdi yok galiba.
      Yani Hydroton da olur, Diatomit de olur aslında.
      Hydroton kullandım ben, üzeri sanki kiraç gibi bembeyaz bir tabaka ile kaplandı zamanla. Belki kalitesizmiş, bilemiyorum, ama ondan vaz geçtim.
      Diatomit, yani kedi kumu da çok güzel bir malzeme. Lav taşından sonra en çok tercih ettiğim. Onda da, bitki toprağa almak istendiğinde uyum sorunu oluyormuş. Tecrübem yok ama bu konuda. Ben bitkiyi toprağa almadığım için çok memnunum diatomitten.
      Siz bence, toprakta bakım yapmaya alıştınız :) İleride fikir değiştirirseniz, bu malzemelerden bulabildiğiniz herhangi biri de uygun olur.
      Hoyalarınızın sağlıklı olması dileğiyle �� :)

      Sil

Yorum yazdığınız için teşekkür ediyorum !