28 Nisan 2017 Cuma

Topraksız Ortam Olarak Diatomit Kullanımı

Merhaba ;

Bu gün topraksız ortamda bitki yetiştirmek için Diatomiti nasıl kullanıyorum, onu yazayım .

Bu yöntemi ben icat etmedim, ben bulmadım... Benden önce tecrübe etmiş arkadaşlarımızın bilgi paylaşımlarından öğrendim ve uyguluyorum. Zaman içerisinde, minik farklar eklenebiliyor tabi ki sisteme. Bunu kendimiz yapıyoruz, kesin kuralları yok bence. Ama önemli olan sistemi iyi anlamak  !!!

ÖNEMLİ UYARI : Diatomitte köklendirdiğiniz bitkiler, sonrasında toprağa uyum sağlamakta sıkıntı çekebiliyor-muş. Ben denemedim ! Her defasında sorun çıkarmıyorlar, çünkü bitkileri diatomitten toprağa aktaran ve sağlıkla büyütmeye devam eden arkadaşlarımız da var. Siz yine de dikkatli olun lütfen. Ya toprağa alacaksanız diatomitte köklendirme yapmayın ya da bakımına diatomitte devam edin lütfen.

Diotomit :

Severek kullandığım bir malzeme. Aslında onu kedi kumu olarak biliyoruz. Ulaşılamaz bir malzeme değil, çoğu yerde bulunuyor.
Marka önemli değil. Yeter ki paketin üzerinde Diatomit yazsın ! Çünkü, kedi kumu olarak başka malzemeler de var.




Görünümü bu şekilde;
Krem rengi, kırılıp - ufalanabilen, çok ağır olmayan bir malzeme.





Diatomiti aldık, eve geldik. Ne yapacağız ;

Ben elemeyi tercih ediyorum. Çünkü elenmediği zaman, su ile birleşince, oldukça ıslak  - çamurumsu bir yapısı oluyor. Suyu daha çok tutuyor. Belki böyle olmasının sakıncası yoktur, bilemiyorum. Ama ben tercih etmiyorum :)

Örnek olarak 2 süzgeci paylaşayım. Sağ taraftakini aslında kullanmıyorum, çıkan tozu göstermek için kullandım bu defa.
Sol taraftaki, iri delikli olanı kullanıyorum genelde.




Bunun delikleri biraz daha iri. Hem toz, hem de çok ufak taneler elenebiliyor.



Bu süzgeçten elediğim zaman, çıkan toz. Şimdi az, ama paketin alt kısımlarında, daha yoğun oluyor bu tozlu kısım.








Aldığımız bu paketlerin içinde, yaprak gibi, dal parçaları gibi çöpler de oluyor. Diatomiti eleyerek, elden geçirmiş de oluyoruz böylece. Organik malzeme olmaması gerekiyor çünkü topraksız ortamda !





Şimdi esas yapmam gerekeni yapıp, iri delikli süzgeçten (ya da kevgirden, ne deniyorsa artık... :) ) eledim. Bakın minik taneler nasıl ayrıldı.





Bir miktar kalıyor. Ama o kadarı da önemli değil, çoğu gitti çünkü.





Şimdi bir kaç seçeneğiniz var ;
İster sıcak suyla yıkayın, soğuduktan sonra kullanın.
İster soğuk suyla yıkayın.
İsterseniz de, yıkamayıp bitki çeliğini diktikten sonra, az tazdikli suyun altında tozunun gitmesini sağlayın. Malzeme ağır olmadığı için, tazdikli suyla yıkarsanız, lavabodan toplamak zorunda kalırsınız diatomitleri :) :)
Tercih sizin yani :)


Eveeeeet, bu kadar anlatımdan sonra, bir de Hoya çeliği dikelim değil mi :)

Hoya caudata Big & green leaves (original clone, without spread on leaves) çeliğini, dün akşam kesmiştim zaten. Kesilen yeri kurudu !!! dikime hazır.

Bir göz olarak kestim. Köklenmesi ve sürgün vermesi için yeterlidir. Hatta, sadece bir yaprağı bile olabilir, sakıncası yok ve gayet güzel köklenir.






Kullanacağım 2 bardak var. Biri ince plastik alt tarafından delikler açtığım, diğeri de mika bardak.
İkisi farklı boyutlarda. Dış kap olarak kullanacağım mika bardak, diğerinden daha kısa ve biraz daha geniş. Böyle olması iyi ! 








Gördüğünüz gibi, çeliğin sap kısmı uzun. Bardağın en altına değmeyecek şekilde, önceden bardağa bir miktar koyduğum diatomitin üzerinde hizalıyorum ve bir elimle tutmaya devam ediyorum.






Sonra bardağın ağız kısmına kadar Diatomit ile dolduruyorum. Bazı arkadaşlarımız bardağı yarım dolduruyor, ben sevmiyorum o şekilde :( 





Yukarıda yazmıştım ya, bir kaç seçeneğiniz var diye, ben doldurduktan sonra yıkamayı tercih ettim :) Tozu gitti ve Diotomit ıslandı.
LÜTFEN !!! Diatomitle çalışırken, elerken, tozunu yıkarken .... Çıkan o tozu solumamaya çalışın. Ciğerler için zararlı olduğu söyleniyor :(





Şimdi dış kaba, yani mika bardağa suyunu koyup, bol aydınlık bir yere bitkiyi alıyor ve köklenmesi için beklemeye başlıyoruz :)

Su miktarını da çektim.  2 cm civarında, sadece su (besin olmayacak) koyup, o su çok azaldığında yine aynı hizaya kadar sadece su ilave ediyoruz.

(Burada kısa bir bilgi daha vermek istiyorum. Diatomit, kap çok büyük olmadığı sürece, suyu en yukarıya kadar ileten bir malzeme. Altındaki su, çelik sapı kısa olsa bile, yeterlidir.
Ama bitkiyi lav taşında köklendirecekseniz ve sap kısmı kısa ise, su miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. Çünkü, lav taşı diatomit kadar suyu yukarılara iletemiyor bazen )

Bitki köklendiği zaman bunu belli edecek, lütfen ikide bir bitkiyi kurcalamayın köklendi mi diye :)
Ya sürgün vereceği gözler şişecek, ya sürgüne geçecek ya da kökleri şeffaf olan bardaktan görünür hale gelecek. O yüzden, bitkiyi rahat bırakın :)


Peki; besini ne zaman ve nasıl vermeliyiz ? Bu konuda açıklamıştım :)  O daha sonra. Önce köklensin de...

Sağlıkla köklensin ve kısmeti kimde ise zamanı gelince ona gitsin :)


(Unuttuğum bir nokta ya da sormak istedikleriniz olursa, lütfen bana ulaşın :)  )






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazdığınız için teşekkür ediyorum !