25 Ağustos 2017 Cuma

Hoyaların (Mum Çiçekleri) Topraksız Ortamda Yetiştirilmesi

Hoyalar, yani bildiğimiz adı ile Mum Çiçekleri....

Ablamın bana hediye ettiği bir kaktüs ile ilgili bilgi ararken tanıştım agaclar.net ile. O kadar çok konu var ki, onu oku, diğerini incele derken... Hoyalarla tanıştım.

O zamana kadar bildiğim bir tek Hoya var, o da klasik dediğimiz tür, yani anne çiçeği olan Hoya Carnosa. Konuları okuyup, çok fazla çeşidinin olduğunu öğrenince, yeni türler almak için çok heveslendim tabi ki.  Dile kolay, 6 yıl olmuş onlarla tanışalı...

Toprakta bitki bakamıyorum ben. Bunu bir çok defa dile getirdim.



Ama, yazdığı yazılar, paylaştığı bilgiler ve sorulan her soruya detaylı biçimde verdiği cevaplar ile, bu gün bile minnettar olduğum Sn. Hydrosuccess (Levent Bey) olmasa, belki de bu gün Hoya yetiştiriyor olmazdım. Topraksız ortamda bitki yetiştirmede öğretmenim; kendisi, yazdığı mesajlar ise öğrenmem gereken konulardı. Ben dahil, bir çok arkadaşımıza bu konuda öncülük etmiştir. Buradan (okumuyor olsa bile) kendisine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum !!!

Bu gün nereden aklıma geldi ise, başladığım günleri hatırladım ve neler buldum :D Şimdi gülüyorum tabi. Ama o ilk başlama, çok zordu. Her detayı sormaya, öğrenmeye çalışırdık.

Hoya Carnosa... O küçük yaprağı neden düşürdü.... Diatomitin üstü neden nemli değil.... :D
(Fotoğraflar ; agaclar.net sitesinden alıntı olup, kendi mesajlarımdır)




O dönem, bir milyoncuları gezip, yana döne topraksız ortam için kap arıyorum. Saksı neden aklıma gelmemiş ki :D 





Şeffaf olacak (olmasa da olur), büyük olacak (yanlış), bol delikli olacak (kesinlikle evet), tabana diatomitin dökülmesini engelleyecek ince elyaf konulacak (konmasına gerek yok, elerseniz büyük taneler kalıyor ve dökülmüyor zaten) ...
Hatta, yoğurt kabına suyun olması gereken düzeyi için çizgiler bile çizmişim.
Şimdi komik geliyor tabi yaptıklarım. Ama o zamanlar bilmiyordum ki... Zamanla, tecrübe ile, sistem yerine oturuyor ve alışıyoruz :)

Neyse, sadede geleyim :)

Eğer daha detaylı bilgiler arıyorsanız, sistemin temelini öğrenmek istiyorsanız, sizi bu konuya davet ediyorum ve tüm mesajları okumanızı önemle rica ediyorum.
Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi  

Keyifle - sağlıkla yetiştirmeniz ve bol çiçek görmeniz dileği ile...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazdığınız için teşekkür ediyorum !