25 Ağustos 2017 Cuma

Hoyaların (Mum Çiçekleri) Topraksız Ortamda Yetiştirilmesi

Hoyalar, yani bildiğimiz adı ile Mum Çiçekleri....

Ablamın bana hediye ettiği bir kaktüs ile ilgili bilgi ararken tanıştım agaclar.net ile. O kadar çok konu var ki, onu oku, diğerini incele derken... Hoyalarla tanıştım.

O zamana kadar bildiğim bir tek Hoya var, o da klasik dediğimiz tür, yani anne çiçeği olan Hoya Carnosa. Konuları okuyup, çok fazla çeşidinin olduğunu öğrenince, yeni türler almak için çok heveslendim tabi ki.  Dile kolay, 6 yıl olmuş onlarla tanışalı...

Toprakta bitki bakamıyorum ben. Bunu bir çok defa dile getirdim.

23 Mayıs 2017 Salı

Hoya Odorata / Hoya Cembrae arasındaki fark...

Bazen hoya türleri konusunda ikileme düştüğümüz anlar oluyor. Öyle mi, böyle mi derken...işin içinden çıkamıyoruz :(

Hoya Odorata ve Hoya Cembrae konusunda da hep bunu yaşadım. Görünen bitkiler aynı gibi. Oysa isimleri farklı. Neden.....

28 Nisan 2017 Cuma

Topraksız Ortam Olarak Diatomit Kullanımı

Merhaba ;

Bu gün topraksız ortamda bitki yetiştirmek için Diatomiti nasıl kullanıyorum, onu yazayım .

Bu yöntemi ben icat etmedim, ben bulmadım... Benden önce tecrübe etmiş arkadaşlarımızın bilgi paylaşımlarından öğrendim ve uyguluyorum. Zaman içerisinde, minik farklar eklenebiliyor tabi ki sisteme. Bunu kendimiz yapıyoruz, kesin kuralları yok bence. Ama önemli olan sistemi iyi anlamak  !!!

ÖNEMLİ UYARI : Diatomitte köklendirdiğiniz bitkiler, sonrasında toprağa uyum sağlamakta sıkıntı çekebiliyor-muş. Ben denemedim ! Her defasında sorun çıkarmıyorlar, çünkü bitkileri diatomitten toprağa aktaran ve sağlıkla büyütmeye devam eden arkadaşlarımız da var. Siz yine de dikkatli olun lütfen. Ya toprağa alacaksanız diatomitte köklendirme yapmayın ya da bakımına diatomitte devam edin lütfen.

Diotomit :

12 Mart 2017 Pazar

Hoyalarda ( Mum Çiçeklerinde ) Göz Ne Demektir ?

Hoyalarda ya da bildiğimiz isimleri ile Mum Çiçeklerinde göz ne demektir ?


Hep duyar ya da okuruz; 1 gözlü, 3 gözlü, 10 gözlü bitki diye...

Peki ne demektir bu "göz" ?

Şöyle tarif etmeye çalışayım :)
Yaprakların gövdeye birleşik olduğu kısma göz diyoruz.  Hoyalar göz dediğimiz yerlerden sürgün verir ve büyür çünkü.

Fotoğrafta kırmızı ile işaretlediğim yerlerdir.


Hoya (Mum Çiçeği) Yedekleme / Çelik Alma

Merhaba

Mum çiçeklerimiz çok sevdiğimiz bitkiler. 


Peki yeni bir bitki aldınız ya da hediye geldi. Bu bitki; ister küçücük, ister daha büyük, ister köksüz çelik, ister köklü bitki olsun.... Onu yaşatamamaktan ve kaybetmekten de çok korkuyorsunuz.

Bu durumda ne yapabiliriz ?

Örneğin ;

Lav taşında köklenmiş bir bitki. Daha önce lav taşında tecrübeniz yok. Hemen kırmızı ok ile işaretlediğim yerden kesip, yedeklemek için çelik alabilirsiniz. Aldığınız çeliğin, önce kesilen yerinin kurumasını bekleyip, sonra alışık olduğunuz ortamda tekrar köklendirebilirsiniz.

Bu arada, lav taşında kalan köklü kısmı, ister yine lav taşında, isterseniz de çok geçirgen bir toprak karışımına dikkatlice geçirip, orada büyütebilirsiniz.